Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Δέκα συλλήψεις για τα στημένα

Δέκα συλλήψεις για τα στημένα
Ύστερα από τις προσαγωγές στη ΓΑΔΑ για τα «στημένα», ήρθε η ώρα των συλλήψεων, με το πρώτο όνομα που έγινε γνωστό να είναι αυτό του Αχιλλέα Μπέου.
Έως τώρα έχουν γίνει 10 συλλήψεις, ενώ μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των συλληφθέντων. Οι Αρχές αναζητούν ακόμη έξι άτομα τα οποία αν δεν καταφέρουν να τα εντοπίσουν, πρόκειται να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης. Οι δέκα που συνελήφθησαν, αναμένεται αύριο (24/6) το πρωί να οδηγηθούν ενώπιον του Εισαγγελέα, προκειμένου να ασκηθεί εναντίον τους ποινική δίωξη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας πρωτοδικών, Ελένη Ράικου, αναμένεται να εκδώσει διάταξη για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων ταυτότητας των συλληφθέντων.
Ειδικότερα, στον 11ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, κρατούνται οι: Αχιλλέας Μπέος (πρόεδρος του Ολυμπιακού Βόλου), Σταύρος Ψωμιάδης (Πρόεδρος της Καβάλας) Γιώργος Τσακογιάνης (παράγοντας της Ηλιούπολης, στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν δύο όπλα με σιγαστήρα για τα οποία δεν έφερε άδεια), Δημήτρης Ζαβαντίας (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής ο οποίος έχει παίξει ρόλο και στονΠΑΟΚ), Νίκος Χάλκος (πρόεδρος της Ηλιούπολης), Νίκος Παντέλης (Προπονητής), Αθανάσιος Ντότσης (μάνατζερ) και οι φερόμενοι ως διοργανωτές στοιχημάτων, κύριοι Νίκος Καρακούλιας και Ανδρέας Δημόπουλος, καθώς και ο Νίκος Ζαμάνης, ο οποίος συνελήφθη ως μέλος της οργάνωσης που κατηγορείται για δωροδοκία με σκοπό την αλλοίωση αποτελεσμάτων αγώνων και άλλα αδικήματα.
Σύμφωνα με πηγές της Ασφάλειας υπάρχει λίστα με 70 ονόματα κατηγορουμένων η «δράση» των οποίων περιγράφεται καρέ – καρέ στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί και η οποία σύμφωνα με πληροφορίες αριθμεί 10.000 σελίδες! Ανάμεσα σε αυτούς, φέρεται να είναι, πρόεδρος μεγάλης ποδοσφαιρικής ομάδας, αλλά και δύο μεγαλοπαράγοντες του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Μάλιστα, στη δικογραφία περιλαμβάνονται και συνομιλίες των εμπλεκομένων προσώπων, καθώς η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) με τον σούπερ κοριό γνωστό και ως «βαλιτσάκι» παρακολουθούσε εδώ και καιρό τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις τους.
Να σημειωθεί ακόμη, πως η Αστυνομία εκτός από τα δύο όπλα, έχει κατασχέσει μεγάλος αριθμός ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων,  μεγάλο αριθμό κουπονιών «ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ» με διάφορα ποσά, αποδεικτικά ανάληψης κερδισμένων ποσών και τα χρηματικά ποσά των 18.100 δολαρίων και των 3.250 ευρώ.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας της υπόθεσης είναι ότι στη ΓΑΔΑ βρέθηκε ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Ελευθέριος Οικονόμου, ο οποίος αποχώρησε από τα γραφεία λίγο μετά τα μεσάνυχτα.
«Μέλη εγκληματικής οργάνωσης»
Με νέα ανακοίνωσή της η Αστυνομία κάνει πλέον λόγο για μέλη εγκληματικής οργάνωσης. Αναλυτικά:
«Συνελήφθησαν, σήμερα (22.06.2011), ύστερα από ευρεία αστυνομική επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, δέκα (10) μέλη εγκληματικής οργάνωσης με διεθνικό χαρακτήρα, όλοι τους ημεδαποί, οι οποίοι κατηγορούνται για εκβιάσεις και απάτες, για δωροδοκία και δωροληψία με σκοπό την αλλοίωση αποτελεσμάτων αγώνων, για τη διεξαγωγή παράνομου στοιχήματος μέσω του διαδικτύου με εταιρείες του εξωτερικού, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες πράξεις.
Η σύλληψή τους έγινε στο πλαίσιο παραγγελίας της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών που αφορούσε τη συνέχιση έρευνας που ήδη διενεργούσε για υποθέσεις «στημένων» αγώνων ποδοσφαίρου και παράνομου στοιχήματος.
Στη ίδια υπόθεση εμπλέκονται ακόμα εβδομήντα (70) περίπου άτομα, για συναφή αδικήματα, τα οποία δεν συνελήφθησαν λόγω έλλειψης προϋποθέσεων αυτόφωρης διαδικασίας.
Όπως προέκυψε από τη συνέχιση της αστυνομικής έρευνας, στο πλαίσιο της εισαγγελικής παραγγελίας, η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνται τουλάχιστον από το 2008, με τη συστηματική οργάνωση, δράση και λειτουργία, με σκοπό την επίτευξη μεγάλης έκτασης παράνομου πλουτισμού.
Στις έρευνες που διενεργήθηκαν, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών, σε σπίτια και χώρους εργασίας των συλληφθέντων βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν :
Δύο (2) πιστόλια, εκ των οποίων το ένα με σιγαστήρα
Πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων
Μεγάλος αριθμός ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων
Μεγάλος αριθμός κουπονιών «ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ» με διάφορα ποσά
Αποδεικτικά ανάληψης κερδισμένων ποσών
Τα χρηματικά ποσά των 18.100 δολαρίων και των 3.250 ευρώ
Η έρευνα συνεχίζεται».
Το χρονικό της υπόθεσης
Όλα ξεκίνησαν πριν από ενάμιση χρόνο, όταν η UEFA έστειλε στην ΕΠΟ λίστα με συνολικά 41 ύποπτα παιχνίδια ποδοσφαίρου, της Σούπερ Λιγκ, του κυπέλλου Ελλάδας και της Β’ Εθνικής, από το 2008 έως το 2011. Τρεις μήνες μετά, στα γραφεί της ΕΠΟ φτάνει δεύτερος φάκελος.
Στις 2 Ιουνίου, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Ελένη Ράικου διατάσει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης την οποία αναθέτει στους εισαγγελείς του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος.
Στο πλαίσιο της Εισαγγελικής έρευνας κλήθηκαν και εξετάστηκαν δεκάδες μάρτυρες μεταξύ των οποίων τέσσερις αξιωματούχοι της UEFA. Οι αξιωματούχοι, έδωσαν λεπτομέρειες για τη λεγόμενη στοιχηματική απάτη, αλλά και συγκεκριμένα στοιχεία για πρόσωπα που εμπλέκονταν στην υπόθεση. Παράλληλα, οι Εισαγγελικές Αρχές απέστειλαν αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε επτά χώρες ανά τον κόσμο σε μια προσπάθεια να αποκαλύψουν τα στοιχεία ταυτότητας όσων «θησαύρισαν» στοιχηματίζοντας σε «στημένους» αγώνες μέσω ίντερνετ σε εταιρίες του εξωτερικού.
Ουσιαστική συνδρομή στη διαλεύκανση της υπόθεσης, προσέφερε και το ΣΔΟΕ, το οποίο ήλεγξε εξονυχιστικά τα περιουσιακά και φορολογικά στοιχεία των υπόπτων στην υπόθεση.
Ήδη, για την υπόθεση των «στημένων» έχουν παραπεμφθεί σε δίκη με απευθείας κλήση (χωρίς δηλαδή να ακολουθηθεί η διαδικασία της έκδοσης βουλεύματος) 8 άτομα που τζόγαραν μέσω ΟΠΑΠ και κέρδισαν χρηματικά ποσά σε τουλάχιστον πέντε «ύποπτους» αγώνες ποδοσφαίρου.
Πρόκειται για την πρώτη παραπομπή σε δίκη στην Ελλάδα για τέτοιο αντικείμενο.
Πηγή: newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου