Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

ΕΠΟ: Από Δευτέρα... ανοικτά

Την επαναλειτουργία της ΕΠΟ και του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα, από την προσεχή Δευτέρα, αποφάσισε σήμερα η ελληνική ομοσπονδία σε άτυπη συνεδρίασή της. Την επόμενη εβδομάδα οι οριστικές αποφάσεις για την τιμωρία του ΟΦΗ, την γνωμοδότηση της UEFA για τις αδειοδοτήσεις, αλλά και τις ποινές στις ομάδες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο με τις πλαστές ενημερότητες.

Από σήμερα ουσιαστικά, από τη Δευτέρα τυπικά, το ελληνικό ποδόσφαιρο θα επανέλθει σε λειτουργία, ωστόσο κανένα από τα θέματα που υποτίθεται πως θα κατέληγαν κάπου το τελευταίο 15ήμερο, δεν έχει κλείσει οριστικά. Η ΕΠΟ πήρε την απόφαση να άρει την αναστολή της λειτουργίας της και την επόμενη εβδομάδα να δρομολογήσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα.

Από την ενημέρωση που έγινε προς τα μέλη του Δ.Σ., προέκυψε πως οι ομάδες που εμπλέκονται σε παραβάσεις με τις ενημερότητες τους (είτε πλαστές, είτε εκπρόθεσμες, είτε δεν κατέθεσαν καθόλου), είναι 7 από τη Β’ Εθνική, 9 από το Νότιο όμιλο της Γ’ Εθνικής και 5 από τον Βορρά της ίδιας κατηγορίας.

Την προσεχή Δευτέρα θα σταλούν κλήσεις προς τις ομάδες αυτές, ώστε να προετοιμαστούν για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ιδιότητας και Μετεγγραφών την επόμενη Τετάρτη. Η Επιτροπή αναμένεται να ακυρώσει τα δελτία και να παραπέμψει όποιους απαιτείται στις πειθαρχικές επιτροπές με την απειλή του υποβιβασμού για τις ΠΑΕ που πλαστογράφησαν έγγραφα.

Το Δ.Σ. της ΕΠΟ αναμένεται να συνεδριάσει την επόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή, ενώ εντός του Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί νέα Γενική Συνέλευση για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που δεν είχαν συζητηθεί στις 3 Ιουνίου.

Στο επόμενο Δ.Σ. θα τεθεί και το θέμα της παραβίασης του καταστατικού της ΕΠΟ από τον ΟΦΗ, λόγω της προσφυγής του στα πολιτικά δικαστήρια. Αν μέχρι τότε δεν έχει αποσύρει την προσφυγή του, πιθανότητα θα αποβληθεί από όλες τις διοργανώσεις για όσο διαρκεί η παράβαση.

Μέχρι τότε, θα έχει προκύψει και το πόρισμα της UEFA για τους φακέλους των ομάδων που δεν αδειοδοτήθηκαν. Στη σημερινή συνεδρίαση, πάντως, απορρίφθηκε η πρόταση του Βασίλη Χατζηαποστόλου και του Νίκου Τζώρτζογλου να ισχύσει φέτος η αδειοδότηση μόνο για τις ομάδες που θα αγωνιστούν στην Ευρώπη και όχι για τους υπόλοιπους. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο επόμενο Δ.Σ. θα συζητηθεί το πώς θα γίνεται η αδειοδότηση από εδώ και στο εξής (εξετάζεται η σύσταση επιτροπής με μόνιμη συμμετοχή της UEFA).

Αξίζει πάντως να σημειωθεί το εξής: Ο έλεγχος της UEFA στους φακέλους του Ηρακλή, του ΟΦΗ και των Τρικάλων, με τη συνδρομή του διεθνούς λογιστικού οίκου με τον οποίο συνεργάζεται σε μόνιμη βάση, χαρακτηρίζεται από την ΕΠΟ ως «επίσκεψη βοηθείας». Αυτό που θα βγάλει, θα είναι στην πραγματικότητα ένα «εισηγητικό πόρισμα» προς την ΕΠΟ, αλλά την ομοσπονδία και τις επιτροπές της δεν θα τις απασχολήσει! Κι αυτό, διότι ως διαδικασία, ο έλεγχος φακέλων σε τρίτο βαθμό από την UEFA, δεν προβλέπεται από κανέναν κανονισμό.

Με λίγα λόγια, ακόμη και αν η ευρωπαϊκή ομοσπονδία εισηγηθεί θετικά για τον ΟΦΗ και αποφανθεί πως κακώς δεν πήρε την άδεια, δεν σημαίνει αυτομάτως πως οι Κρητικοί θα αδειοδοτηθούν από την ΕΠΟ! Απλώς, η γνωμοδότηση της UEFA θα δοθεί στον ΟΦΗ για να κινηθεί αναλόγως, προσφεύγοντας ενδεχομένως στο CAS που ουσιαστικά αποτελεί τον «τρίτο βαθμό» δικαιοδοσίας στη διαδικασία της αδειοδότησης.

Τέλος, ουδεμία εξέλιξη υπάρχει σχετικά με τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ στη Β’ Εθνική. Όλα βρίσκονται σε εξάρτηση από τις αποφάσεις που θα παρθούν για τις πλαστογραφίες και τον ΟΦΗ την επόμενη εβδομάδα.

Άρης Ασβεστάς - sportfm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου