Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Moto GP: Το τελευταίο αντίο στον "super sic" #58

MotoGP:Το τελευταίο αντίο στον Σιμονσέλι


Η Ιταλία θρηνεί από άκρη σε άκρη το Μάρκο Σιμονσέλι ήδη δύο από τα μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς πρόβαλαν  σε απ’ ευθείας μετάδοση τη νεκρώσιμη ακολουθία.
Η μετάδοση ξεκίνησε με το κοινό να χειροκροτεί  καθώς μία παρέλαση με μικρά παιδιά (αθλητές του ιταλικού πρωταθλήματος των mini bikes τα οποία φορούσαν φόρμες γνωστών αναβατών και κρατούν μπαλόνια με το νούμερο 58 αλλά και το παρατσούκλι «Sic».
Όταν πλησιάζουν στο ναό τα αφήνουν στον ουρανό. Παράλληλα πλησίαζε το αυτοκίνητο με τη σωρό του άτυχου αναβάτη. Την  μεταφέρουν φίλοι του στην εκκλησία. Ανάμεσά τους και ο Βαλεντίνο Ρόσι. Οι κάμερες είναι πάνω του καθώς ακούμπησε  το φέρετρο. Χειροκροτούσε και αυτός έχοντας ένα απλανές βλέμμα. Δίπλα του στεκόταν ο Λόρις Καπιρόσι.
Στο  ναό της Santa Maria Assunta, πρωτοστατεί ο αρχιεπίσκοπος Φραντσέσκο Λαμπιάσι του Ρίμινι. Χωρά 500 άτομα και είναι κατάμεστος. Εκεί βρίσκονται •τα μέλη της οικογένειας, στενοί φίλοι, μέλη ομάδων (της Gresini Τeam, της Ducati και της Yamaha) και επίσημοι καλεσμένοι.
Τα πλάνα μεταφέρονται  στην πίστα του Μουτζέλο οι ιθύνοντες του οποίου αποφάσισαν να κρατήσουν μεσίστιες τις σημαίες που υπάρχουν σε αυτή σε ένδειξη πένθους για τον Σιμονσέλι. Το Μουτζέλο είναι ένα σιρκουί το οποίο ήταν από τα αγαπημένα του εκλιπόντος όπου είχε δώσει μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές μάχες του.
Τα πλάνα της Ιταλικής τηλεόρασης έκαναν ένα γύρο δείχνοντας πανό και πλακάτ από τον κόσμο που βρισκόταν έξω από την εκκλησία. Μέσα οι εικόνες στάθηκαν  στους γονείς του αλλά και την αδερφή του. Από τους γνωστούς αθλητές της Ιταλίας παραβρέθηκε ο παίχτης του μπάσκετ Βάλτερ Μανίφικο, Εκεί ήταν οι Μάρκο Μελάντρι , Αντρέα Ντοβισιόζο Χόρχε Λορένθο και Σέτε Ζιμπερνό.
Στο Twitter του ο Ρόσι είχε γράψει από χθες: «Πολλοί μου ζητούν να γράψω και να μεταφέρω τις σκέψεις τους στον Μάρκο. Όσοι δεν προλάβατε μη φοβάστε θα του μεταφέρω την αγάπη σας». 
Όταν η τελετή τελείωσε όσοι βρέθηκαν μέσα στην εκκλησία αποχώρησαν χαιρετώντας τους γονείς του εκλιπόντος με πρώτο τον ήρωα των Ιταλών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας Φράνκο Ουτσίνι. Καθώς πλησιάζει η σειρά του Ρόσι εκείνος αφήνει τους άλλους αναβάτες του πρωταθλήματος να περάσουν, Ντοβισιόζο, Πεντρόζα, Μελάντρι, Λορένθο, Καπιρόσι.
Ο ναός της Santa Maria Assunta, άδειασε από τον κόσμο ο οποίος έπαιρνε τη θέση του στα πλάγια του δρόμου και περίμενε να συνοδεύσει τον «Sic» στην τελευταία του κατοικία.
Ο Ρόσι αγκάλιασε δακρυσμένος τον πατέρα του Σιμονσέλι και πήγε στη μοτοσικλέτα με το νούμερο 58. Την έβγαλε  από την εκκλησία μέσα σε χειροκροτήματα. Η σορός  βγαίνει έξω από το ναό όπου ακούγεται το αγαπημένο τραγούδι του Sic από τον Vasco Rossi όσοι ήταν εκεί ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Ο πατέρας του, Πάολο, κάθεται δίπλα του . Γύρω του στέκονταν παιδιά με λευκά μπλουζάκια με το νούμερο «58» και το σύνθημα «Ciao Sic».
Παίρνουν το μικρόφωνο και μιλούν. Πρώτα η φίλη του Κέιτ Φρέτι. Η 24χρονη σύντροφος του Marco, πήρε ένα μικρόφωνο και είπε δυο λόγια στον αγαπημένο της. «Ήσουν ένας τέλειος άνθρωπος και οι τέλειοι άνθρωποι δεν μπορούν να ζουν μαζί με εμάς, τους κοινούς θνητούς». Πόση δύναμη πια έχει αυτή η κοπέλα... Ακολούθησε ο Dr. Costa, που δεν άντεξε, ξέσπασε σε λυγμούς.
Στιγμές μετά, υπό τους ήχους και πάλι του «Siamo solo noi», το αυτοκίνητο που μετέφερε το φέρετρο του Ιταλού, συνοδεία carabinieri αλλά και απλού κόσμου, ξεκίνησε για το κοιμητήριο της Cesena, το οποίο θα αποτελέσει την τελευταία κατοικία του Marco Simoncelli.

«Tώρα είσαι στο ψηλότερο βάθρο που υπάρχει», είπε κάποιος.

«Ο Μarco ήταν ήδη νεκρός στο φορείο»


Αυτές τις δύσκολες ώρες ο πατέρας του Marco Simoncelli βρήκε το κουράγιο να μιλήσει για όσα συνέβησαν στη Sepang αμέσως μετά το τραγικό περιστατικό.
Ο Paolo Simoncelli αποκάλυψε πως ο θάνατος του γιου του ήταν ακαριαίος και υπεραμύνθηκε των ανθρώπων της πίστας, οι οποίοι όπως φάνηκε από video ιδιώτη που κυκλοφόρησε στο youtube, τα έκαναν... θάλασσα κατά τη μεταφορά του 24χρονου αναβάτη προς το ασθενοφόρο.
«Ο Μarco ήταν ήδη νεκρός στο φορείο»
Στιγμές μετά το συμβάν ο πατέρας του άτυχου οδηγού έφτασε στο σημείο με scooter για να διαπιστώσει την κατάσταση του γιου του.
Η περιγραφή του είναι συγκλονιστική...
«Ήμουν εκεί, στα 10 μέτρα από τον Marco. Ήταν ήδη νεκρός κατά τη μεταφορά, δεν μπορούσε να αλλάξει τίποτα. Τους βοήθησα να περάσουν το φορείο πάνω από τη μπάρα, προς τη μεριά που ήμουν, για να το βάλουμε στο ασθενοφόρο. Εκείνη την ώρα έπιασα το χέρι του, του είπα 'αντίο Marco', αλλά είχε ήδη φύγει. Δεν μπορούσε να γίνει τίποτα. Ο Marco ήταν νεκρός επί τόπου. Τίποτα δεν θα το άλλαζε αυτό. Όσο για τα υπόλοιπα, ίσως να χρειαζόταν μεγαλύτερη προσοχή, αλλά αυτοί οι άνθρωποι προσπάθησαν το καλύτερο που μπορούσαν.... Στην περίπτωσή μας όμως ο Marco έχασε τη ζωή του ακαριαία κατά τη σύγκρουση. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις αρχές της Μαλαισίας, τον Ιταλό πρέσβη και το προσωπικό της πίστας που δεν μας άφησαν ούτε στιγμή μόνους. Ήταν όλοι τους εξαιρετικοί».
Μιλώντας για τον γιο του, ο Paolo είπε μεταξύ άλλων: «Ήταν ένας μαχητής που ήθελε να νικήσει και ίσως γι' αυτό πέθανε. Ίσως αν είχε αφήσει τη μοτοσυκλέτα... O Marco ήταν μια ξεχωριστή προσωπικότητα, ειλικρινής και αγνός. Λένε ότι ο Θεός καλεί δίπλα του τους καλύτερους. Δεν ξέρω. Ελπίζω να είναι έτσι».

Όπως θα έλεγε και ο SuperSic #58: «Eϊ, έτσι είναι οι αγώνες!»


To talk show «Matrix» που προβλήθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης 25/10 στην ιταλική τηλεόραση, ήταν αφιερωμένο στον Marco Simoncelli που έφυγε από τη ζωή την Κυριακή, κατά τη διάρκεια του αγώνα της Μαλαισίας.
Στην εκπομπή, που γυρίστηκε λίγες ώρες νωρίτερα, φιλοξενήθηκαν οι γονείς του Iταλού αναβάτη καθώς επίσης και η σύντροφός του Kate που μίλησαν για τις δύσκολες στιγμές.
Ο Marco ζούσε για τους αγώνες και γνώριζε τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Το ίδιο και οι δικοί του άνθρωποι που ήταν προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο, ακόμα και για τη χειρότερη εξέλιξη. Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει εύκολα κανείς από τις δηλώσεις τους. Το μόνο που μπορούσαν να κάνουν και έκαναν, ήταν να προσεύχονται κάθε φορά που ο SuperSic ανέβαινε στη μοτοσυκλέτα του και έμπαινε στην πίστα.
«Τον συμβούλευα να είναι μαχητής, να μην τα παρατάει ποτέ... Αλλά δεν ξέρω αν αυτό τελικά ήταν καλό ή κακό. Την Κυριακή ήθελε να νικήσει και ήξερε ότι μπορούσε να τα πάει πολύ καλά... Δεν ξέρω... Έκανα το σωστό; Μήπως έκανα λάθος; Δεν ξέρω...», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πατέρας του, Paolo.
«Ήταν μια ατυχής συγκυρία. Για μόλις 10 εκατοστά θα είχε χτυπήσει στον ώμο ή στην πλάτη. Δυστυχώς όμως χτυπήθηκε στη βάση του κεφαλιού. Όπως και να χει, ακόμα και στο θάνατο είναι όμορφος, τον λατρεύω», πρόσθεσε ο πατέρας του.
Από την πλευρά της η μητέρα του, Rosella είπε: «Εμείς απλά τον βοηθήσαμε να κάνει αυτό που ήθελε περισσότερο. Όταν δεν κάνει αυτά που σε ικανοποιούν στη ζωή, τότε μετανιώνεις και έχεις τύψεις. Το σίγουρο είναι ότι ο Marco δεν είχε τύψεις. Μας αφήνει με ωραίες αναμνήσεις και είμαστε υπερήφανοι γι' αυτόν. Εμείς θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε το πνεύμα του ζωντανό. Η ζωή πρέπει να συνεχιστεί και ο Marco θα είναι για πάντα μαζί μας. Πάντα πίστευα και πιστεύω πως είμαι τυχερή μαμά για όσα μας έδωσε ο Marco και για τη Martina που είναι μαζί μας».
Κλείνοντας, θυμήθηκε μια άλλη πλευρά του SuperSic: «Θα μας λείψει γιατί πάντα έκανε άνω κάτω το σπίτι. Το σπίτι ήταν γεμάτο με δικά του πράγματα πεταμένα από δω και από κει. Και η δυνατή του φωνή ήταν πάντα στον αέρα. Θα μου λείψει αυτό το χάος. Ούτε μια στιγμή πάντως δεν πέρασε από το μυαλό μου το τι θα γινόταν αν είχαμε κάνει κάτι διαφορετικό».
«Ποτέ δεν μπορείς να ξεχάσεις παρά μόνο να βρεις ένα τρόπο να ζήσεις με τον πόνο. Στην αρχή νόμιζα ότι δεν μπορούσα να τα καταφέρω. Σκεφτόμουν πως δεν μπορώ να ζήσω με αυτόν τον πόσο, αλλά τώρα είμαι σχεδόν πεπεισμένη ότι μπορώ να το κάνω», δήλωσε η Kate.
Η αγαπημένη του Marco, Kate Fretti, με την οποία θα συζούσε, προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της. Μπροστά στα μάτια της είδε τον άνθρωπο που αγαπούσε να χάνεται. Ο πόνος είναι αβάσταχτος, αλλά προσπαθεί να δει τα πράγματα όπως ακριβώς τα έβλεπε ο Marco.
Πριν λίγο καιρό είχαν ξεκινήσει να επιπλώνουν ένα σπίτι στο οποίο σύντομα θα μετακόμιζαν. «Πήγα στο σπίτι μας σήμερα και προσπάθησα να του πω πως έκανε λάθος όταν μου έλεγε ότι δεν θα με άφηνε ποτέ. Προσπάθησα να του το πω και σκέφτηκα ότι ίσως συμβεί κάτι όπως στην ταινία 'Ghost'. Σκέφτηκα ότι ίσως όταν είναι έτοιμος θα μου δώσει ένα σημάδι, θα μου πει να συνεχίσω. Όλοι λένε πως είμαι νέα, όμως δεν είμαι τυχερή. Έχω πολλά χρόνια μπροστά μου μέχρι να μπορέσω να είμαι και πάλι μαζί του».
Και μετά θυμήθηκε αυτό που έλεγε πάντα ο Marco, τόσο σε αυτήν όσο και στους δικούς του ανθρώπους: «Σε κάθε αγώνα, όταν κάποιος τραυματιζόταν, έλεγε 'εϊ, έτσι είναι οι αγώνες. Αν δεν θες να σου συμβεί τίποτα, τότε καλύτερα να μείνει σπίτι σου!. Τώρα που το σκέφτομαι πιστεύω ότι θα ήθελε από μένα να κλείσω τη συνέντευξη λέγοντας αυτό 'εϊ, έτσι είναι οι αγώνες!'».
Περιγράφοντας τις στιγμές του τραγικού περιστατικού, η Kate είπε: «Όταν είδα το κράνος του να βγαίνει από το κεφάλι, κατάλαβα πως δεν μπορούσε να γίνει τίποτα και προσευχήθηκα. Μετά σκέφτηκα τα λόγια που μου είχε πει ο αρχιμηχανικός του, 'ποτέ μην τα παρατάς'. Ήλπιζα ότι θα μπορούσε να ακούσει αυτές τις λέξεις εκείνη τη στιγμή...».

Να πούμε τέλος ότι ο πρόεδρος της ιταλικής Ομοσπονδίας μοτοσυκλέτας, Paolo Sesti με επίσημη επιστολή που έστειλε στην Dorna ζήτησε να αποσυρθεί από τους αγώνες των MotoGP ο αριθμός 58 με τον οποίο αγωνιζόταν ο Marco. Το αίτημα αναμένεται να γίνει αποδεκτό καθώς κάτι ανάλογο είχε συμβεί και με τους αδικοχαμένους Daijiro Kato (#74) - Shoya Tomizawa (#48). Παράλληλα υπάρχει πρόταση ώστε το αυτοκινητοδρόμιο του Misano να μετονομαστεί σε αυτοκινητοδρόμιο Marco Simoncelli.

onsports.gr, e-go.gr


Καλό ταξίδι "sic" και που είσαι...το γκάζι πάντα στο τέρμα εκεί πάνω...#58

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου